10/29/2007

iste yeniden..

Evimizdeyiz...Bes aydir ayri kaldik,cok ozlemisim...Aksam eve geldigimizde yan komsumuz bizim icin hazirlamis evi..Isiklari yakmis,isiticiyi calistirmis,butun evi saran bir koku almis,elmali kek yapmis,meyve sepeti hazirlamis,bir kac hazir konserve kutu yemek almis,Adil icin kraker,cicekler ve hosgeldin notu...Mutfak kapsinda da baska bir not ve bir dolu yemek.Deniz getirmis,mis gibi yemekler..Yolculugumuz da guzel gecip,evi de boyle bulnca acayip mutlu oldum..

Adil unutmus evi..Oyuncuklarini hatirlamadi,hepsi yeniden alinmis gibi acayip sevindi..Ertesi gunu "anne,bu aksam da burda mi kalicaz?" diye sordu:)

Saat farkindan dolayi sabah 5 gibi kalktik hep.Butun evi bastan asagiya buyuk hevesle temizledim...




Cumartesi gunu Amerika`li bir arkadasin bridal showeri vardi.(Evlenmeden once geline yapilan parti).Arkadaslarimi gordum,sarildim...Herkesi cok ozlemisim.Partide yemek yiyip,gelin icin listesinden hediye sectik.


Arkadaslardan hamile olanlar,dogum yapanlar,cocuklari buyuyenler,yeni sinavlar icin hazirlik yapanlar vs..Ilk Turkiye`ye gittigimde de sevdiklerimin hayatlarindan cok geri kaldigimi hissetmistim.Iki yil gidemiyince ablamla bu yaz Ankara`da iki senedir cekilen kamera kayitlarini izledim.Ilk okuldan mezun olma videosu,9. yas gunu videosu,3.cocuk dogum oncesi,yegenimin ilk ayi vs...Simdi de ona benzer duygular yasasam da hep boyle olucagina dair kendimi ikna ettim yine.

Bu arada bahcemize annemin ektigi ve 5 aydir ellenmeyen tohumlar birer dev agac seklini alip,citlerden tasmislar:)Iki uc tane kavun buldum,devlesmis maydonozlar,biraz domates,biraz pancar...

Hepsini pisirip gelinceye kadar,ayrilmayin buralardan:)

10/23/2007

Geliyoruz mu ,Gidiyoruz mu?


Başlıktan da anlaşılcağı üzre biz artık yolcuyuz.Uzun süredir burda olduğumuzdan artık tam olarak nereye ait olduğumu karıştırdığımdan,aslında ben ilk gurbete çıkışımla insanın dünyada bir yerlere sığmama hissini derinden hissettiğimden, bütün bu karışık cümlelere rağmen aslında çok mutlu bir şekilde yarın yol çıkıcağımı size ilan ediyorum.

Bir aksilik olmazsa inşaallah,yarın yolcuyuz...

10/18/2007

İfade Biçimi



Dün yolda Sezen Aksu’nun şarkılarını dinlerken bir şey geldi aklıma...Sezen Aksu’nun kendini ifade etmedeki ve bunu müzikle yapıyor olmasındaki güce hayran kaldım bir kere daha.Sonra kendini ifade edebilenleri düşündüm.Bazılarımız yazarak,konusu kendimiz olmayan,ama aslında içimizde illa ki bir parçası olduğumuz-bulduğumuz şeyleri fotoğraflayarak,gizli günlükler tutarak,sessizce bir dostumuza fısıldayarak,çoğu zaman kimseye söylememesini de ekleyerek,birkaç deftere şiirler yazarak ,şarkı söyleyerek,şarkı sözü yazarak,bazen müzikle,bazen de ağlayarak ya da yalnızca susarak yapıyormuşuz bunları...

Aslında bunca gizli saklılığın altında hissedilenleri,sevgiyi,sevgisizliği,öfkeyi yazıya,resme dökme; şimdi olmasa da beni sonra anlasalar da olurun,yeter ki unutulup gidilmesin bu anların, gizli bir mesajı olarak yorumladım kendimce…

İşte ben de bazen adını yemekler, bazen adını Adil’in resimleri, komşular,arkadaşlar,ailem,gurbet,hasret yada hülyalar koysam da düşündüm ki aslında en büyük sebep yukarda anlattıklarımdan farklı bir şey değilmiş...Ne mutlu bana :)

10/15/2007

Ramazan Bayramı

Geçen Bayram Adil'in böyle fotoğrafını çekip hüzünlenmiştik..Bu bayramı doyasıya geçirdik...
Adil bol bol çikolata ve şeker yedi,el öptü,harçlık topladı..
Umuyorum herkes gelen tebriklerde mesajlarda olduğu gibi şeker tadında bayramlar geçirmiştir..


10/08/2007

Havuçlu,Kremalı Kek



Haftalardır canım kek istiyor,hafta sonu sonunda malzemeleri toparlayıp yapabildim..Eşim ıslak kek olsun diyince yapıcağım keke krema eklemeye karar verdim.İnternette biraz dolandıktan sonra, portakal ağacının havuçlu keki ve yemek ve bizim sitesinden aldığım krema tarifiyle şahane bir kek çıktı..Evdeki herkesten tam not aldı:)

Havuçlu ve Kremalı Kek

Kek İçin:

Malzemeler:
5 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı rendelenmiş havuç, yıkanıp kabuğu kazınmış
1 su bardağı ceviz, irice dövülmüş (ceviz yoksa fındık da olur)
2 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tarçın
1 paket (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu

Hazırlanışı:
1. Geniş ve derin bir kaba yumurtaları kırın. 1,5 su bardağı şekeri ekleyip (şeker tamamen eriyene kadar) mikserin en yüksek hız ayarıyla karıştırın.
2. 1 su bardağı rendelenmiş havucu ve 1 su bardağı dövülmüş cevizi ekleyip karıştırmaya devam edin.
3. Unu ve tarçını ekleyip tamamen özleşmelerini sağlayın.
4. 1 paket kabartma tozunu ekleyip, en düşük hız ayarında 2-3 kez karıştırın.
5. Fırını kek ayarında 175C'ye getirin. Kek kalıbının tüm iç yüzeyini fırça yardımıyla sıvıyağ ile yağlayın.
6. Harcı kalıbın içine boşaltın. Kalıbı fırına yerleştirip kekin içi tamamen pişene kadar pişirin.

Krema İçin:-Ben yarım ölçü yaptım kremayı,tam ölçüye göre tarifi yazıyorum)

Malzemeler:
2 Su Bardağı Süt
2 Çorba Kaşığı Buğday Nişastası
1 Su Bardağı Şeker
1/4 Paket Margarin
1 Paket Vanilya

Yapılışı:
1. Nişasta önce bir tencerede yarım su bardağı sütle ezilir.
2. Sonra kalan süt ve şeker ilave edilip sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir.
3. Piştikten sonra ateşten alınıp ılımaya bırakılır.
4. Ilıdıktan sonra erimiş margarin ve vanilya ilave edilerek 10 dk. mikserle çırpılır ve ılık kekin üzerine krema dökülür.

187


Elimdeki ve en yakınımdakı kitap bu:)Bocuruğun sayfasında görmüş,Türkiye'ye gidince almaya niyet etmiştim.Cağaloğlu'na gidince kitabı bulamayıp,üzülmüştüm..

Gamze bir gün bizi ziyarete geldiğinde çantasında kitabı gördüm,benim olsun bu dedim hemen:)Çok az bir sayfası kalmıştı,bitince bana gönderme sözüyle ayrıldık.Kitabım geldi sonrasında.Oldukça yavaş ilerliyorum aslında,187 ye gelemedim daha,gelince Pınar'ı anıcam içimden,bebeği ve kendi için dua edicem..Ramazanda kim aklıma gelirse hemen mırıldanıveriyorum içimden bişeyler arkadaşlarım için,çok hoşuma gidiyor..

Bende çok özlediğim arkadaşlarım Kalimeero ve Esma'yı sobeliyorum..

İşte 187.sayfanın ilk cümlesi:

"Çöpçülerle polisler olmasa kokar,çürür,erir bu İstanbul be!"

10/02/2007

Yeniden..


Uzun yıllar yalnızlıktan, hele de Ramazanlarda yalnız kalmaktan öyle dem vurmuşum ki şimdi anlıyorum. Bütün bu içlenmelerim eşref saatlerine gelmiş ve dualar bir gün kabul olmuş. Ders almış bu kadıncağız, anlamış asıl gurbet evinden ayrı kalmakmış, aslında gurbette kalmak sadece içinden dışarı çıkamamakmış…

Şimdi yeniden bütün şükür hisleriyle bir kez daha, daha canlı daha sevimli bir haldeyim kendime karşı:)


Herkese hayırlı Ramazanlar

10/01/2007

Açık Mektup


Sizin hiç uzun yıllar ,sıcaklığından zerre ödün vermeyen dostluğunuz-dostluklarınız oldu mu?Birbirinize hiç yalan söylemeden geçtimi upuzun seneler.Hiç mi küsmediniz onca çocuk yaşınıza rağmen?Araya giren mesafelere karşıda mı birşey olmadı aranızdaki samimiyete!?Hayatınıza giren her yenilik onlar içinde yeni ve güzel oldu mu?Eğer sizde benim gibi bu şanslı insanlardansanız,böylesi dostlukların tadını doyasıya almışsanız, zorluklar sıkıntılar vız gelir sizede...Bana da öyle geldi...

Yıllardır verilen emeklerin meyvelerini döktüm kucağıma ,hapur hupur yiyiyorum…Yaşanmış her tesadüf, başımızdan geçen tüm şeyler için iyki demenin rahatlığıyla, dostlarıma sevgimin ispatıdır bu mektup,biline!