3/22/2008

Ergenlik Bunalimlarimin Umudu..


Ben universte 3. siniftayken,yani 2000 senesinde depremden dolayi universite gec baslamisti,onceki oturdugumuz ev yikilmisti,yeni ev bulmustuk sehrin merkezinden uzakta ama saglam ve guvenli..Iki katli bahceli bir evdi,her seye isim takan ben-biz, evin adini "smile" koymustum,o zamanlar uzerinde smile yazan el ele tutusmus iki cop adam resimli rozetimden etkilenerek..


O ev cok guzeldi,bir suru balkonu vardi,kocaman terasi.Keyifle balkonlari yikardim,acayip hosuma giderdi.Evin bahcesinde ev sahibi,kayinvalidesi,akrabalar falan oturuyodu.Bahcede koyunlar ,tavuklar vardi,yasli teyze bize koyun sutunden yapilmis yogut verirdi,mutfak balkonundan uzanarak,o zamanlar kokardi koyunun her seyi bana tabi hayatta yemezdim,simdi olsa..:)


Ciceklere merak salmistim,Melikey'le muhabbet cicegi almistik,balkona ekmistik,lise sondan beri devam ede gelen arkadasligimizin buyuklugunu gormek icin.Sonra okudugum bir kitaptan kupe cicegini ogrendim,birde kupeli aldim kendime,saksinin dibine kucuk kagitlarla notler,mektuplar yazardim,ev arkadaslarim pek eglenirdi okudukca..sonra evin yolunda bir yer kesfettim,bahcelerinde o kadar kupe cicegi vardi ki,o evin adini da kupeli ev koydum.


Ferhan'in turuncu bir vosvosu vardi,sesinden tanirdim onu gormeden..Ferhan sabahlari beni almaya gelirdi Turuncuyla,torpidosunun kilidi bozuktu,pit diye aciliverirdi ansizin yolda.Torpidonun bu guzelligini sonralarda birbirimize aldigimiz hediyeleri icine koyarak kullandik,crunch cikolatayla sevgimizde o torpido sayesinde basladi,Ferhan'la sevgimizde o zamanlar olgunlasti...


Ev sahibimiz cok neseliydi,orta yasin ustunde tanidigim insanlardan en neseli olandi.Bize tatlilar yapar getirirdi ansizin gece yarilari,ciglik atardik sevincten,biz sevindikce pesi sira gelirdi tatlilar,kilolarimin ilk temelidir onlar da..


Birde komsular vardi,o semtte pek goremedikleri ogrencilerle tanisan..Sonra Sumeyye ile tanistim,bir alt sokakta oturudu,onlara giderken kosedeki bakkaldan tozlanmis cikolata,gofret alirdim her zaman O'na ve kardesine...Gittigimde babaannesi bana eriste veriridi,yeni yapilmis sutlac ikram ederdi..Eristeler taze,sirf yumurtadan yogruldu diye anlatirdi teyze,anlamazdim farkini..


Sumeyye o zaman Orta 3.sinifta,matematik ve kimya anlatiyorum ,zaten akilli kiz,anlattim mi anliyor.Arada kendi genclik heycanlarim,idealllerimden de bahsediyorum,bazen birlikte geziyoruz,evin en kucuk kiziyim,kardesim yok,kardesi olmak guzelmis hisleriyle dolaniyorum,pek seviyorum Sumeyyeyi..Mektup yazmanin ne denli heycanli oldugunu,kitaplarin altini niye cizdigimi falan da anlatiyorum...


Gencken cok farkliydim,simdi baktikca farkediyorum..Hic sevmedigim,anlasamadigim karakter hatirlamiyorum 23 yasima kadar,neyse bu guzel anilari simdinin buhranlariyla karistirmadan bitiriyorum...


Gecenler de asagida ki maili aldim Sumeyye'den,bana da orta yasimin umudu oldu...




merhaba,

aklıma geldikçe bana attığın e-postalardan boluga bakıyorum.neden bilmiyorum -yemek tarifleri dışında- okuduklarımda kendimi ağlamaklı buluyorum .yazdıklarından çokça hissedilen hasret anne sevgisi ve çocuk sevgisinden mi ki:))?adilin resimlerine her bakışımda maşallahlarım dilimde.senin çocuğun diye mi bilmiyorum çokkk tatlı gerçekten:)

okuduğum kitapları yeniden okumaya başladım unuttum diye:) zaman ne kadar çabuk geçiyomuş.temmuz 2002 tarihlli bi kitap geçti elime irfan öztürk mavi köyün efsanesi.tabi içinde senin imzan papatyalar bulutlar:)))))..onun üstünen bile 6 yıl geçmiş... ozamanlar saçmalayan kız cocuguydum.ne
kadar çok sabretmişsin bana :)(allah razı olsun)ben olsam defederdim başımdan herhalde bunalım bunalım dolaşaıyomuşum ozaman mantıklı geliyo şimdi düşününce..


hayatımda gerçekten büyük bi yerin var hülya abla ergenlik bulanımlarımın umudu:)nekadar çok yardımın dokunmuş bana kitaplar sohbetlerimiz duaların..çokk teşekkürler..

görüşmek üzere...hoşçakal:)

3/09/2008

Kuru Fasulye Corbasi



Ne zamandir da Buket ablamdan getirdigim kase ve alt tabagini kullnamak icin bir corba ariyordum.Bu yaz Ankara'da iken bu minik kaseleri cok begenince ablam ,al gotur bunlari dedi,yok tasiyamam diyince bir tane numune olarak sardi verdi bana:)Iyi almisim,simdi mutfakta her elime geldiklerinde ayri bir seviniyorum.

Tarifi nanevelimondan gordum ilk,hayiflandim niye daha one baklagillerin corbasini yapmadim ben diye.

Evde buzlukta gecenlerde haslarken fazlaca haslanip parcalanmis kuru fasulyelerden yaptim.Tarifi ayni mercimek corbasi yapar gibi yaptim,sadece mercimek yerine haslanmis kuru fasulye kullandim.

Kuru Fasulye Corbasi:

Bir orta boy sogan

Bir kase haslanmis kuru fasulye

1 adet havuc

1 adet patates

2 yemek kasigi zeytinyagi

1,5 litre su

Tencereye sogani ve yagi koyup kavurun.(ben havuclarida soganla birlikte kavuruyorum yoksa tam pismiyorlar),sonra patatesi ekleyip kavurun, en sonda fasulyeleri koyup kavurun.Suyunu ilave edip duduklunun agzini kapattin.(Duduklu tencere yoksa normaldede oluyor)

Pistikten sonra blendardan gecirip,uzerine nane ve kurutulmus ekmekle servis yapin.Ben kalan ekmekleri kup seklinde dograyip zeytinyagi ve kekikle kasirtirdiktan sonra firina veriyorum,kizardiktan sonra alip buzlukta sakliyor,corbalar icin kullaniyorum,afiyet olsun.

Yumurtali Ispanak


Tarif portakal agacindan Hatice'nin annesinin anlatisiyla bir baska lezzetli geldi bana,ama ben esimi beklemeden kirdim yumurtayi Adil'le yedim:)
Afiyet olsun..

3/02/2008

Kereviz Salatasi


Ben lisedeyken Brt diye bir tv kanalinda Levent adinda bir adam cocuklarla birlikte yemek yapiyordu,annemle izlerdik bazen.Kereviz salatasini yaptilar bir gun,annemden aferin yorumu aldi tarif,nasil veya neden aklimda kalmis bilmiyorum,ama boyle:)


Bizim evdeki erkekler kerevizi bu sekliyle seviyorlar.Sizde de yemegini reddeden varsa deneyin derim.


Yarim kok kereviz soyulup rendelenir,iki havuc rendesi ilave edilip,2 kasik mayonez ve yogurt karisimiyla guzelce karistiriir.Dilerseniz ustune yada icine ceviz ilave edebilirsiniz.Afiyet olsun..

Guzel Arkadas Menusu


Bu sene hic olmadigim kadar hasta oldum,en son hangi hastaliktan bahsettigimi hatirlamiyorum bile:)Arkadaslarla gorustugumde opup sarilamiyorum bu sene.Antibiotik kullaniyorum sarilmayayim,virus oldum beni opmeyin,grip oldum bana yaklasmayin sozleri her hafta gundemimde:)Guluyorum simdi cunku iylestim son 4 gundur cok sukur.


Gecen hafta pazar gunu oksurugum bitmis,grip baslamisti.Kizlari cok ozledim,bize cagirdim cay icmeye,o pazar sabahi da sehrin guneyinde oturan bir arkadasa ve arkadaslarina-40 kisi falan- asure yaptim goturdum,sonra kosa kosa eve gelip ortaligi topladim,hizlica biseyler hazirladim.Kizlarda biseyler yapip getirince hem lezzetli hem de keyifli bir aksam oldu.


Portakal agacindan tavuk salatasini yaptim,havucu kucuk dogramak yerine rendeledim,birde ceviz ekledim ustune.Hic yagi olmayan mayonez kullandim.En cok o begenildi.


Mayali patatesli pogca yaptim,sut yerine evde eksimeye yuz tutmus yogurdu kullandim,pek iltifat aldi:)Ben mayali hamurda cok guveniyorum kendime,hic olcmeden yapiyorum mayali hamuru,aramiz pek iyi yani.Bu tariftete olcu kullanmadim,ama bir dahaki sefer buraya yazmak icin soz olcum yapicam:)


Gecenlerde denemistim orea peynirli keki.Yapip,buzluga kaldirmistim,onunla birlikte hazir aldigimiz peynirli kekleride servise sundum.Afiyetle yendi..




Emine sahane sekerparesinden getirdi,Esma'da blogunda tarifini verdigi pastasindan ve bu minik kurabiye posetini yapip getirmisti.Oyle cok sevdim ki o minik kurabiye paketini..Esim herkes gittikten sonra hala sekerpare ariyordu,coktan bittigini farketmeden...


Insanin sevdigi,konusurken zerre sikilmadigi dostlari olmasi Allah'in en buyuk nimeti bana bu ulkede..