9/20/2009

2009'un son iftari


Cuma aksami icin program yine son an iptal olunca bu Ramazazn cok yoruldun deyip evin erkekleri beni yemege cikardi.

Cumartesi gunu son misafirlerimiz gecen sene calistigim yerden ogrencim olan Connar,annesi,babasi ve anneannesi vardi.Connar su yazida bahsettigim yemek secen cocuk.Mercimek corbasini oyle guzel yediki sonunda kasigi birakip tabagi kafasina dikmeye basladi.Bi taraftan da ms Hulya sen cok guzel corba yapiyorsun dedi:)Bunu senden duymak beni cok sevindirdi dedim.Hatta anne bu corba bitsin ben yine bu corbadan icicem dedi.Halbuki ben onlara bu corbayi taaaa ne zaman demistim,yapin icsin cocuk sever diye.Iste yazida burdaAksama benim pastam damgasini vurdu:)
Simdilik resmi olsun.tarifi yakinda...
hepinize iyi bayramlar..

9/18/2009

24 Ramazan,Pazartesi ve digerleri..

Pazartesi Birmim'lerde kizlar iftarimiz vardi.Ramazan girmeden Birmim'e soyledik bize pide yapicak misin diye?Gunun kararlastirdik.Aslinda Amerika'li arkadaslar icin yapmis olsak da o aksami kendimiz icin bekledik heycanla:)




Resimleri cok karanlik cekmisim.Aksam tadina doyulmaz pideler,Tugba'nin bahcesinden toplayip yaptigi sahane bir fasulye yemegi,acaba yemekler yetmez mi deyip benim yaptigim nohutlu pilav,salata,tursu,mercimek corbasi ve ayran vardi.Tatli olarakta benim klasik Alman pastam ve sahane olmus bir sekerpare vardi.Portakal agaci tarifiymis.

Sali aksami dernekte iftar vardi.Istek uzerine ben dugun corbasindan yaptim.

Carsamba aksami Birmimler ve Laleler bizdeydi.Bu Ramazan'a damgasini vuran tavuklu ve etli kagit kebabindan yaptim.Cocuklar cok sevdigi icin dugun corbasi,karisik kizartma,kiymali-mantarli borek,pilav ve salata vardi.Tatli icinde browni ve yine kalsik alman pastami yaptim.Browniyi servis yaparken bak yemediyseniz daha once hic ,sakin bunu kabarmamis kek sanmayin diye tembihledim herkesi:)

Persembe aksami yine dernekte iftar vardi.Borek yaptim.Ama elektriler kesildigi icin boregi yaparken firinda kurudu kiymali olanlar.

Son iki gun..

9/15/2009

23 Ramazan,Pazar


Cumartesi sabahi bir arkadasimdan Nick Vujicic'in geldigini duydum.Cumartesi program gunduz yogun oldugu icin eve gelince pazar gunu nerde konusma yapicak diye baktim internetten.Bizim eve yakin bir kilisede pazar gunu konusma yapicagini okuyunca saat 11.15'deki seansa yetistik.Cok kalabalikti.Klise once kisa olarak kendi ayinlerini yapti.Daha once bir kac kere katildigim icin neler oldugunu az cok biliyordum.Giriste elimize okuncak ilahilerin sozleri verildi.Ayaga kalkip ilahileri okurken herkes cok duygulu anlar yasiyor.Sonrasinda herkes birbirine merhaba diyip tokalasiyor.




Konusmanin yarinsindan fazlasina katildik.Ama Azra durmayinca kalktik.En cok "herkesin acilari var.Benim de ,sizlerin de acilari var.Sadece siz benden acilarinizi daha iyi sakliyabiliyorsunuz dedi.Butun gun dedikleri aklimdan cikmadi.


Aksami da Hulya'lara davetliydik.Hulya'nin esinin is yerinden arkadasi,hanimi ve 5 cocuguyla birlikte.

Salata yapip goturdum.Cok lezzetli etli kagit kebabi vardi.Tarifi benden aldi ama boynuz kulak isi boyle bisey herhalde.Cok hosuma gitti.

3 cocuk okul yasinda digerleri evdeydi.Kadina cocuklarin hepsi okula gidince calismayi dusunup dusunmedigini sordum,hayir dedi.Cocuklarin eve geldiginde lise caginda bile olsalar,hatta o zaman annelerini evde istemiycek bile olsalar aslinda evde gormeye ihtiyaclari oldugunu soyledi.Evde birlikte kalip bazen birbirlerini kizdirmaya ihtiyaclari var dedi.Bazen sIkIcI ogleden sonralari gecirmeye ihtiyaci var dedi.Hayir hic calismayi dusunmuyorum dedi.Esimde sizinle ayni fikirdeyim diyince gozlerimi kocaman acarak hayretle baktim O'na:)

9/13/2009

22 Ramazan,Cumartesi

Cumartesi aksami icin olan program iptal edilince yine evde bizbize kaldik.Sabahtandan hep disarlarda oldugumuzdan kimseyi cagiramadim son dakika.


Eve geldigimzde ispanak ve domates corbasi pisirip yanina da salata yapip yedik.Ramazanda hergun et yemekten cok yoruldugumuzdan ispanak cok iyi geldi herkese.Adil'e de bir haftadir yesil renkli sebzeleri yememiz gerektigini hangi yesil renkleri sevdigini soruyorum surekli.Oda baya motive olmus bir sekilde oglen yemeginde fasulye aksamda ispanak yiyince anne ben cok guclu oldum artik degilmi diyerek aldigimiz karpuzu merdivenlerden yukari cikartti.


Resimlerde Adil'le birlikte Azra'ya sapka denemelerini yaparken.

21 Ramazan,Cuma

Cuma aksami icin esimin aksam toplantisi var diye o geceyi bos birakmistik.Sonrasinda toplantinin saati one gelince keske bir plan yapsaydik o gun diye de hayiflanmaya basladik.

Persembe aksami davet alinca pek bir sevindik.(yanliz iftar gecirmek hic istemiyoruz artik)Yeni evli bir arkadasa gittik.Yeni esyalar kokuyordu ev:)Bisey pisirmeden ev hediyemi alip gittim.

Ev sahibinin havasi eve de siniyor sanirim.Evin icinde cok guzel bir huzur,bir sakinlik vardi.Yemekleri yiyip taliya gectigimizde yine resim cekmeyi unuttugumu farkettim nerden yakalasam kardir diyerek tatli tabagini cektim.Tatli ne kadar guzel ayni pastanelerdeki gibi olmus dedigimde senin sitenden aldim tarifi dedi,sevindim:)



20 Ramazan,Persembe

Persembe aksami Turk derneginin iftari vardi.Bende 50 kisilik pilav pisirdim.

Iftarda ailecek oturmus Bosnali ailenin yanina oturdum.Biraz ondan bundan konustuktan sonra yemekten sonra,bayan savasin nasil oldugunu,neler yasadiklarini anlatti.Cok uzuldum gozlerim doldu,disimi sIktIm.Sonrasinda dayanamadim agladim.

Bayram sabahi savasin basladigini,ilk esini savasta kaybettigini,oglunun o zaman daha 7 aylik oldugunu anlatti.Her yerin gunlerce ceset koktugunu,ne yapicagini hayatinin bir daha duzelemiycegini dusundugunu anlatti.Almanyada yasamis savastan sonra 5 yila yakin.simdiki esiylede orda tanismis.Sonra Amerika'ya gelmis.Simdi 5 tane cocugu var.Bosna'ya hic geri donememis savastan sonra.

Aksam baya uzuldum,etkisi gecmedi uzun zaman.Sanki ondan sonrada kalbimi,icimi buruk bir huzun kapladi..

9/11/2009

19 Ramazan,Carsamba

Carsamba aksami Esma,kardesleri,cocuklari ve esiyle birlikte geldi.Ayse ve esi bir de bekar iki bayan arkadas geldi yemege.Grubun en yaslisi 80 dogumlu olan bendim:)Ozellikle boyle ayarlamaya caslitim.Cunku her bir araya geldigimizde arkadaslarla cocuklardan,dogumdan,emzirme vs..'den konustugumuz icin gencler oylece sessizlesiyorlar:)Bu sefer ben sustum ve dinledim.Gulumsedim bol bol aksam.Her yesin tatli bir guzelligi oldugunuda iyiden iyiye farkettim.




Aksam icin kiymali tarhana corbasi,milfoylu tavuk,zeytinyagli fasulye,kiymali patatesli borek(cok begenildi),nohutlu pilav yaptim.Tatli olarakta artik yapmaktan vazgectigim bir turlu sarilmayan rula sutlu tatlisi ve nerden aklima gelip de koyarak mahvettigim kayisi pureli mozaik pasta yaptim:)Esma'nin getirdigi cupcakelerle tatli olayi facia olmaktan kurtuldu.

Cocuk sayisi yetiskin sayisina gore az olunca sakin,ne konustugunu duydugun keyifli bir aksam gecti..

9/09/2009

18 Ramazan,sali

Sali gunu icin onceden planlanmis bir iftarin sabah iptal edildigini ogrenince aksam evde kendi basimiza iftarimizi yaptik..

9/08/2009

18 Ramazan,Pazartesi

Pazartesi gunu burda Labor day'dan dolayi resmi tatildi.Universtenin lojmalarinda oturan ogrenci arkadaslar iftara cagirdilar herkesi.Israrlarima ragmen bisey pisirmeyin dediler.
yemekte benim en sevdigim sey balik vardi.Corba,balik,firinda makarna,salata,pure,ve artik patlamak uzere oldugumdan tadina bakamadigim borek ve baklava vardi.

Kampusun icinde bir yer kiralanmisti.Seneler once Emineler'le birliktede boyle bir iftar yapmistik.3 sene gecmis ustunden...

Fotograf makinesini unuttugumdan hic resim cekemedim.Ama aklima resimledim yine bu guzel gunu..

17 Ramazan,Pazar

Pazar aksami Native-American arkadasim, (Bizim deyimimizle kizilderili) esi,oglu ve oglu gibi sevdikleri Orlanda vardi yemekte.Normalde Toni'nin esi hic biryerlere gitmezmis.Ama kizinin mezuniyet partisi icin yazin basinda butun bir gunu birlikte gecirdigimizde bizi cok sevmis ve ilk defa kabul etmis boyle bir daveti.Bizde cok memnun olduk.


Yemekte mercimek corbasi, firinda kofte patates(hani bir yuvarlak patates ,bir yuvarlak kofte olarak siralayip firina verdigimizden),milfoylu pilavli tavuk,karnibahar kizartmasi,salata,rula tavuk gogsu tatlisi ve dunden kalan tugbanin keki vardi.Toni'de American-Indian usulu bir corba getirdi.Ateste kozlenmis misir taneleri ayrilir,suda haslanir.Icine de bizim barbunya benzeri ama daha koyu ve buyuk olan(kidney beans deniyor burda)atilip karistiriliyor.Benim sahsen cok hosuma gitti.Esim yine herzamanki gibi hangi ateste pisti,kim pisirdi falan deyip yemedi.




Yemekler yendi,ekstralar istendi yendi.Tatli yenirken bol bol Native American tarihi soruldu.Her kabilenin kendine ait bir dili oldugunu ogrendim.Iki farkli kabileden evlenen anne babanin cocuklari annenin kabilesiyle anilirmis.Onlarda bize Turkiye hakkinda sorular sordular.en cok gormek istedikleri ulkelerin basina Turkiye'yi eklediler.Ben yine cok keyif aldim.

Aksam yatarken surekli Toni ne kadar tatli dimi diye tekrarladim durdum kendime.

9/06/2009

16 Ramazan,Cumartesi


Cumartesi aksami eski patronum:) ve ailesi ile birlikte Tugba ve ailesini agirladik.Tugba ve esi Universtede master icin geldiler Turkiye'den.Cok yeni gelmis olmalarina ragmen Tugba cok cesur ve girisken oldugunda ona bu bayani tanidigna cok mutlu olucaksin diyerek davet ettim .

Bir gun onceden yemekler oldugu icin sadece kalan pilav icin biraz tavuk gogsu haslayip yagda kavurdum.Sonra pilava karistirdim.Milfoyun icine koyup bohca seklinde sarip firinladim.Cok lezzetli oldu.Tatli olarak da sutlaca ilave olarak da Tugba'nin getirdigi nefis kek herkese himmmmm sesleri cikarttirdi.

Yine onlarla bizim dinimizdeki ortak seylerden bahsettik.Onlarda kendilerindeki orucu anlattilar.Yemekler icin bir suru iltifat ettiler.Cay icmediler.

Cocuklar icin sehpaya ayri masa kurdum-masada yer olmadigi icin-.Adil'in kucuk sandaleleriyle cok sirin oldular.Bende anne olduktan sonra bu hassasiyeti kazandim.Cocuga servis konulmayan ,sofrada sehpada ya da yer sofrasinda yer vermeyen ev sahiplerine de pek kizar oldum.Eger sizde bu hassasiyeti kazanmamissaniz bu yaziyi hatirlayip kazanin lutfen:)

Ayrilmadan once Turkiye'den gelmis anahtarlik ve tesbih hediye ettik buna da Osmanli zamaninda "dis kirasi" denir diye izah ederek.

Baska dunyalardan ,baska kulturlerden,baska dinlerden insanlar beni kendi dunyamdan alip onlarinkine goturdugunden herseyi unutuyorum.Dun aksamda tam olarak bunlari hissettim.Kotu seylerle gecen ve artik bu son olucak dedigim olaylarin ustune onlar gelince unuttum herseyi,ta ki musade isteyip Azra'yi emzirmeye yatak odasina gecince birden sanki gercek hayata geri donmus gibi hissettim.Benim gibi olaylara ve insanlara karsi cok hassasiyetiniz yoksa ne dedigimi tam olarak anlayamayabilirsiniz.

Guzel Ramazan iyki geldin...Hic gitme..

9/05/2009

15 Ramazan,Cuma


Cuma aksami universitede okuyan gencleri davet ettim iftara.Once 8 kisilerdi sonra 7 oldular sonra da 5 kisi geldiler.




Ben tabi 5 kisilik yemegi 15 kisiye yeticek kadar cok yaptigimdan hersey kaldi.Bende bugun aksam icin gelicek misafirlerime ufak tefek degisiklerle iftar hazirlamaya karar verdim.



Burda yaptigim kebabin etli ,mantarli, patatesli versiyonunu yaptim.Kiymali sehriyeli yesil mercimek corbasi, pilav,borek,zeytinyagli fasulye,yine yalanci pide,salata ve sutlac vardi menude.

Bugunlerde lise zamanlarini dusunup,simdiki zamanlari unutmaya calisiyorum.Her gunun aksaminda, sabah uyandigimda herseyi unutmus olayim diyorum.Ve unutuyorumda.Gerci ablam tek dersten butunlemeye kaldigimi ve her seferinde tekrar tekrar gecemedigimi soyluyor.Dogru.Ama obur dersleri gecebilmek icin sarfettigim efor yine de tek dersi gecemedigimden bir anlam ifade etmiyor kimselere..



Her seferinde bu son olsun diyorum.Yine diyeyim.Bu sefer inanmaya biraz daha yakin durarak.

9/04/2009

14 Ramazan,Persembe


Persembe aksami Utah Islamic Center'da iftar vardi.Bu sefer bisey pisirmedim.
Aksam icin gittigimizde bizim arkadaslardan iki kisiyede gorunce pek sevindim.Adile bu sefer iftara gitmeden cok telkin verdigimiz icin aksami sorunsuz bitirdik.

Araplarin adetine gore once iftariyelikler yeniyor.yerdeki ortuler kalkiyor namaz kiliniyor.Sonra tekrar ortuler serilip aksam yemegi yeniliyor.En sagliklisi boyle olsada yemekten sonra anonslar falan oldugundane cok uzun surdu yemege baslamamiz.Bu nasil adet diye soylendim.Sonrada acaba hacca gitsem "haci sabiri" gosterebilir miyim diye dusundum.

Menude salata pilav et ve galiba corba vardi(yemedim).Sonradan rengi turuncu olan bizim tulumbaya benzeyen bir tatli vardi.Ben eti begendim ikiciyi kalkip aldim.Cok yagliydi ama cok guzel pismisti.

9/03/2009

13 Ramazan,Carsamba


Dun aksam Esma'ya davetliydik.Birde Esma'nin komsusu Amerikali bir bayan ve O'nun burda dogup buyumus Turk esi vardi.

Esma'nin menusunde mercimek corbasi-Amerikalilar hayran-,pakistan usulu tavuklu pilav-Ddunya mutfagi-nefis bir ispanakli kis,etli nohut ve tadina doyamadigim bir salata ve meshur ingiliz keki vardi.Ikinci dilimi yememek icin tuttum kendimi.

Bende giderken salata yapip goturdum.




Amerikali bayan Utah'da cocuk istismarina karsi butun okulari gezip cocuklari egitiyormus.Velilere de seminer verdikleri oluyormus.Epey sorular sordum kadina.Bir cok sey sekillendi kafamda.Tam olarak cocuk istismarindan anladikalri seyin ne oldugunu Utah'in kurallarini falan ogrendim.Bayan sosyoloji mezunuymus.20 haftalik hamileydi.Ne is yaptigimi sordu cocuklarla evdeyim simdilik dedim.Ne guzel diye agzinin suyu akti.Bende bebek olduktan sonra calismayi hic ama hic istemiyorum dedi:)

Adil yine cikarken yapti gosterisini.Once kalalim gitmeyelim diye basladi,sonra ben bu oyuncagi odunc almak istiyorumla son buldu.Bizim oruc bu cocugun basina geciyor herhalde..

9/02/2009

12 Ramazan Sali

Sali gunu icin burdaki Ahiska Turk'lerinden Beyzade abileri ve ailesini davet etmistik.Esime biz 6 kisiyiz gelmemiz cok zor oluyor siz gelin sali gunu bize demis:)Once saka yapiyor sandik ama baktik ciddi.Tamam dedimcok severim iftara gitmeye ben zaten:)

Cok sevdigim anneside var evlerinde.Ismi gibi bir insan.Ismi balli nine:)Ne hos di mi?


Bahcelerinden topladiklari yesil dolmalardan dolma,kofteli patatesli yemek,bir suru meyve,kuruyemis, ve bahceden toplanmis enfes domates-salatalik vardi.Ve tabi o vazgecilmez ekmekleri.Birde kucuk bardakalara mayalanmis yogurtlar vardi.Bir kasik aldim nasil kaymagi var,sok oldum.Bu nerenin sutu dedim?Normal sut dedi.Eeee dedim bu nasil boyle yariya kadar kaymak olmus?Gitti mutfaktan getirdi icine ne kattigini.Bir bakarim ki whipping cream:)Dedim balli nine ne kadar akilli kadinsin,nasil aklina geldi boyle bisey?

Gelini oyle tatli oyle guler yuzlu ve kayinvalidesinden oyle raziydiki..Iki tane kucuk kizlari Azra'nin pesinden ayrilmadilar.


Evin buyuk ogluda Adil'le bilgisayarda oyun oynadi.Adil giderken yikti ortaligi ben bu gece burda kalicam diye.

Giderken onlarin adetiymis yeni bebegin kiyafetinin icine ekmek koyulurmus aksam cikarsa?Azra'nin hirkasinin icine ekmek koydu nine.Esim'e Azra'yi verirken ekmegi dusurme dedim?Bu ne yahu dedi?Ekmek, adettenmis dedim:)

Donus yolunda Azra ciglik ciglik agliyor.Meger esim ekmegi koynundan cikarmamis yavrucagin:)Yolda bende kirildim gulmekten.Sonra ekmegi aldik da Azra'da sustu:)

Kendimi Annemin,ablamin evinde gibi rahat hissettigim bir aksam oldu..

9/01/2009

11 Ramazan,Pazartesi

Dunku iftarin adi kizlar iftariydi.Hulya'larda bulusucaktik.Bana yine corba yapmak dustu.

Sabah cocuklarda gittigim bir yerde 2 saat bekledikten sonra bir turlu calismayan bilgisayarlarina isyan edip ciktim.Aksama dogru duzelir telefon acip oyle gel dedi.Oglen doktora gittim.Saat 2 deki randevuma 2.50 de aldilar.Adil kendi kendine oyalandi ben doktorun odasindayken.



Donuste telefon edip calisip calismadigini sordum bilgisayarlarin evet calisiyor dedi.Gittim.Ofise girdim tekrar sistem coktu dedi.Ama telefon actim simdi dedim.simdi gitti dediler.Telefonda acsam bunun basima gelicegini biliyordum cunku gun cok kotu baslayinca hep oyle gidiyor dedim,aglamakli cocuklarida alip ciktim.

Aksam icin corbayi pisirdim.Esimi okuldan almam gerekiyordu ama Azra ne uyudu ne de durdu.Gidemedim.3 vesait degistire degistire geldi saat 7'ye dogru esim..

Hizlica cocuklari yikadik.Giyindik ciktik.Icimden aksam gunun stresini unuttursun bana diye dua ettim.

Arkadaslar geldi.Biri cinli,biri pakistanli ve biri de ameikali olan 3 kiz arkadas,bir ben, bir ev sahibi bir de Ayse.Erkekleri Ayse'lerin evine gonderip(adil'de dahil) cok keyifli bir aksam gecirdik.

Cinli kiz pakistanli kizin erkek kardesiyle nisanli ve kasimda evleniyor.Biz herkesten daha cok heycanlandik dugun icin:)Kizim heycanlanmiyisinida belki kulturunun bir parcsi belkide gorumcesi yaninda diye yprumladik.O kadar cok konustukki saat 10 gelirken kizlar kalkti..

Duam kabul oldu gunun stresini aldi aksamki keyifli sohbet.

Resimde esime yaptigim arabada giderken ayagimin ucuna yerlestirdigim meyve salatasi ve pabucumun ucu :)