6/28/2011

Turk cocuklari




Kizimin salvarli halini;oglumunda surekli evde atletle gezme halini bu bloga eklemezsem olmazdi!

Tarlanin ilk mahsulleri

Tarla dedigim bir maydonoz;2 fide domates;bir fide salatalik  ve bir fide biberden olusuyor.Kenarda ise biraz cilek ve ahududu.


Mahsulude bu kadar oluyor;ama beni ve cocuklari cok cok mutlu etmeye yetiyor..

Annemden bana gecenler serisi-2




Bizim evde hep recel olurdu;kim severdi nasil biterdi hatirlamiyorum-cunku ben 10 yil yemesem aramam-ama hep recel olurdu.cilek,seftali,kayisi...

Gecen sene buldugumuz tarlaya yine gittik;bu sefer cok az cilek vardi;bizden once buyuk bir grup gelmis megerse.az toplayabildik;firsat olursa yeniden gidicez.

Bende annem gibi annemden ogrendigim haliyle recel yaptim.Cilekleri ayikladim;yikadim,bir gece onceden uzerine seker koyup beklettim.Sabah goz karari kaynatip;kabaran kopukleri kevgirle alip;bir kac limon damlasi ilavesiyle bir sure daha kaynattim.

Benim cocuklar cok sevdi;muhtemelen cilek tarlasinda gecirdikleri guzel vakitlerin hatirina cilek recelinide begendiler.

6/22/2011

Bakis Acisi

Bende bazen az da olsa boyle kendimi kandirip ikna edebiliyorum.Hep yapana brawo!



Kadın sabah kalkmış, aynaya bakmış ve kafasında yalnız üç kıl saç görmüş.
"Hımm, demiş galiba bugün saçımı örgü yapacağım!!."
 
Öyle de yapmış, günü de harika geçmiş!!.
 
Ertesi gün kalkmış,
aynaya bakmış,
Kafasında iki tel saç kalmışmış....
 
"H-M-M," demiş,
 
"Bugün saçımı ikiye ayıracağım demiş."
 
Dediğini de yapmış, harika bir gün geçirmiş..
 
Bir ertesi gene kalkmış,
aynaya bakmış, kafasında tek tel saç var.
 
"Tamam, tamam demiş...artık bugün at kuyruğu yaparım..."
Öyle de yapmış, ve çok çok güzel bir gün geçirmiş...
 
 
Daha bir ertesi,
 
aynaya baktığında,
 
Kafasında bir tek tel bile kalmamışmış!!!.
 
"WoW!" diye bağırmış.
 
"Bugün saç derdim yok!!!!"
 
 
Bakış açısı herşeydir!!!.
 

6/20/2011

Kitap Dostlugu

Buket ablam cocukken bana aldigi bir kitabin(charles dickens 'in david copperfield adli kitabiydi) icine yazmisti;"buyudugunde en iyi dostunun kitaplar olmasi dilegiyle" diye..

Okuycak Turkce kitabim yoktu;ablama eger yegenim gelirse bana roman gondermesini soyluyordum.En son Nuray ablam doguma kitaplari gonderince acayip sevinmistim.

Sonunda Turkce kitaplari universitenin kutuphanesinde buldum,gecen hafta Orhan Pamuk/Istanbul'u bitirdim,simdi Sessiz Ev'e basladim.

Ablamin temennisi gercek oldu;kitaplar cok iyi dost oldu.Gunluk sikintilardan aldi goturdu beni kendi dunyasina.Kitabin mi var;derdin yok da sloganim oldu!

Bonie ve Annem

Bonie'den bahsetim su ve su  yazilarda;simdi 81'inde yan evde oturan komsum.Gecenlerde esim eve erken gelince sen cocuklarla dur ben 15dak.ugrayayim dedim.

Gittim;salata yapmis icine kraker dogramis aksam yemegi diye yiyordu.Omuzlari bitmis vaziyette;son 4 yildir denemedigi sey kalmadi;simdi son olarak akapunktura baslamis;ise yarayacagina eminim diyor elbette yine ve biz tanisali 5 yil olmasina ragmen bir kere ama bir kere sikayet anlaminda bisey soyledigini hatirlayamiyorum.Amerika standartlarina gore 81 yasinda "cokmus" biri;bizim standartlara gore ise "super"biri!Omuzlarinin sebebi 20 kusur yasina kadar yasayan ama hasta olan erkek cocugunu kendi basina bakmasi.Cunku kocasi tir soforuymus.

Eve gittim;doktor bulasik makinesini bile doldurmiycaksin demis;ben gelir yaparim derim;10dakikami almaz.Kizi geliyormus sabahlari;uzaktaki kizi ve damadi hafta sonu gelmis;damadi evi supurmus;kizida banyolari temizlemis.Dedim beni de siraya koyun;bende yapmaktan cok mutlu olurum.

Gecenlerde kizi aradi;oglen yemegine cikmislar;arabanin anahtari icerde kilitli kalmis,bendeki evin yedek anahtarla iceri girip arabanin yedek anahtarini getirip getirmiycegimi sordu?cocuklar ogle uykusunda falansa cekici cagiririz problem degil dediler;bilhakis beni dusunmelerine mutlu oldum;aldim goturdum anahtari;yol boyuda dusundum ne luks geldi bu yasta anne-kiz oglen yemegine cikabilmek!

Kendi annemden uzakta yasamak;ihtiyaclarini  gorememek beni acayip uzuyor.Kendime teselli yollari ariyorum;arada Bonie'nin evine gidip yemek goturup;bulasiklari yerlestirerek teselli buluyorum-mu?

6/07/2011

Acik Mektup 2

 Kaktuslu yollara ragmen..

Binlerce yazilmis kitaba;romana siire ragmen herkes kendininkini ozel bulur.Herkes kendi dostlugunu onemli sayar;becerebilenlerde bunu yazar;en sanslilari ise herseye ragmen yasayanlar.

Ben tahmin ediceginiz uzere en sansli guruptanim.Mesafelere ragmen;uzun ayri kalislara ragmen;ortak seylerin azalmasina;acilarimizi birak sevinclerimizi bile doyasiya yasayamamiza ragmen guclu dostlarim var.Guclulerki guclu olmus dostlugumuz.Oyleki hic yanlis anlasilmamis;hic kusulmemis;hic burun kivrilip puff denmemis.

Bugunlerde dusunur oldum sirrini;simdilerde niye ayni baslangiclar yapamadigimi?Dunyada adina "mazaret" denen sey geldi karsima;ama "kader" deneniyle teselli oldum ben,uzuntulerimide ancak oyle avuttum.

Nefes alinasi hayat...


Acik mektup 1 bir icin suraya

6/05/2011

Adil'in Mezuniyeti

Mezuniyet kelimesi bu ulkede bir anaokulunu bitirdiginde;birde liseyi bitirdiginde kullaniliyor.Adil ilk bolumu bitirdi.Guzel oglumun lise mezuniyetini de insaallah bu bloga yazmak nasip olur.

 Programa butun anaokullari katildi.8 tane sinif ve 4 ogretmenden olusan ekip.Cok kalabalikti;park yeri bulamadim sabah;oturmak icinde gerilerde yer kalmisti.Once hep birlikte bir suru sarki soylediler.Sonra Adil'in de icinde oldugu bir grup ayaga kalkip soyledi;acayip gurur duydum.
 Programin sonlarina dogru Adil'in arkasindaki cocuk kustu.Ondeki cocuklar perisan oldular;ozellikle kizlar aglamakliydi.
 Sonra kusmukzedeleri hemen onde kenara yerlestirdiler.Ben de one gidip Adil'in iyi olup olmadigi kontrol ettim;gomleginin ve pantolunun arkasinda kusmuklar vardi;O farkinda degil diye bende ses cikarmadim:)Adil'de yanindaki kiz arkadasini teselli ediyordu:)
 Spor ayakkabi ve kravat ikilisi ancak boyle tatli durabilir:)
 Ogretmeni nasil ogrettiyse artik her oturdugunda ellerini baglayarak oturdu yavrum.


Omer program baslamadan yetisti.Bugun icin ozel ikisi de takim giyindi.Azra program boyu mizildadi;sonunda da uyuyakaldi babasinin kucaginda.

Sadece 6 yasinda ama annesinin en buyuk yardimcisi;dostu;kardesinin hastasi .Mahallenin en sevimli ve komik arkadas canlisi;1 saatlik havuzda bile 3-4 arkadas edinip grup oyunu kurabilen canim oglum;her gunumuz bugunku kadar neseli ve heycanli olsun,aralarda kusmuklar olsada hayatta ;bir camasir makinasinda yikanma suresi kadar sursun insallah.