10/09/2006

Acma ve Degisen Hayatlar


Dun aksam Muzeyyen'e iftara giderken ne pisirsem diye dusunene kadar aksam oldu,aksam 4 ten sonra kitabi karistiirken bari acma yapayim dedim,acmayi hemen elimde yogurdum(ekmek makinesinden daha hizliyim:)),biz hazirlanip cikip,iftar yerine ulasana kadarda mayalandi zavalli acmalar arabanin bagajinda..Iftarda da firina verip,cayla birlikte afiyetle yedik.

Tarif benim gelincik sofrasi kitabimdan,ama ben yine biraz kendime gore degistirdim.Suyu koymayip sadece bir bardak sutle yaptim,yag miktarini azalttim,kuru maya kullandim.Tarifi aslina gore yaziyorum.

Acma:
1 bardak sivi yag
1 bardak ilik sut
1 bardak maya icin ilik su
1 kibrti kutusu kadar maya
1 tatli kasigi tuz
1 yumurta aki(sarisi ustu icin)
1 yemek kasigi seker
aldigi kadar un
125 gram yumusatilmis margarin(hamura surmek icin)

YAPILISI:
1.Oncelikle, 1 bardak ilik suyun icine seker ve maya konurlarak yumusatilir.
2.Bir kaba un konulur.Butun malzemeler ilvave edilerek yumusak bir hamur yapilir.20dak mayalanmasi icin uzeri kapatilarak bekletilir.
3.Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalarak alinarak elimizle cay tabagi buyuklugunde acilir.Icine biraz margari surulerek rula seklinde katlanir.Hamura acma sekli verilerek yaglanmis tepsiye dizilir.
4.Uzerlerine yumurta sarisi surulerek,susam ve corek otu atilir.Onceden isitilmis firinda 200C pembelesiyinceye kadar pisirilir.

Dunku iftarda 4 kiz arkadas bir masanin etrafinda bir araya gelip,hayattan, evliliklerden,cocuklardan,annelik ve fedakarliktan,eskiden soylediklerden bahsedince artik yasimin epey ilerledigini farkedip,baya huzunlendim..

5 comments:

umran said...

Hulya senin acmalarinin ustune yok zaten.iyi oldu tarifini verdigin.tesekkurler.

kalimeero said...

acmalar nefisti hulya. disi kitir, ici yumusacik. ellerine saglik. birkac tane eve goturmustum, onlari da sahurda corbanin yaninda afiyetle yedik, bitti diye uzulduk:)
yasamin ilerledigine ben de uzuluyorum bazen ama sonra gecen yillarimizin o kadar da bos gecmedigini dusunup teselli oluyorum. Tabi -kendi adima- hayata daha erken baslayabilmek ve zamani daha verimli gecirebilmek vardi.. artik bundan sonrasi icin bunu yapmaya bakacagiz. hem sen daha genciz ya dur, 35 yas psikolojisine soktun beni de, yasimiz ne basimiz ne:))

Hulya said...

sagol umran abla,bende hatirlaiyorum kendimi ne cok mayali pogca yapiyordum ya:)

sagol kalimeero ,ama oyle deme hic anlamadan bu yasa geldigimize gore 35 e de oyle cabucak ulasilir..bosa gecirmemek cok onemli,haklisin

Damak Tadı said...

Sevgili Hülya,
Açmaların harika olmuş ellerine sağlık.Fırından ilk çıktıgında sıcacık beyaz peynirle harika gider.Bu duyguyu ve tadı çok iyi biliyorum.))Nefis gözüküyorlar hemde çokkkk.

Sana ve ailene güzel bir hafta diliyorum.Sevgilerimle..Gül

Hulya said...

sevgili gul;
cok tesekkuler,demek hepimiz ayni zamanlardan geciyoruz..iste hayat.. ne bilim,tesselli edicek seyler cok cok sukur..:)